Theme editing

οδηγίες για την τροποποίηση των themes:

Τα themes αποτελούνται από μερικά αρχεία *.php και ένα φάκελο με τα αρχεία εικόνων, τα οποία μπορούν να επεξεργαστούν ώστε να έχει κάποιος το αποτέλεσμα που θέλει. Το πιο εύκολο είναι να βρείτε ένα theme που να είναι αρκετά κοντά στο επιθυμητό, και μετά να κάνετε μικροδιορθώσεις. Τα περισσότερα themes είναι δωρεάν στο internet. Έτσι, με μια αναζήτηση με το όνομα του τρέχοντος theme (το όνομα του theme που χρησιμοποιείται φαίνεται στην σελίδα Appearance>Themes ) ή απλά ψάχνοντας για “wordpress themes”, μπορείτε να βρείτε ό,τι θέλετε. Έτσι, κατεβάζετε ένα zip αρχείο το οποίο περιέχει τα διάφορα αρχεία του theme.

Εδώ θα περιγραφούν οι πιο συνήθεις και βασικές διορθώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί ο καθένας να προχωρήσει όσο θέλει.

Στον φάκελο images υπάρχουν όλες οι εικόνες που χρησιμοποιεί το theme. Εκεί μπορούν να γίνουν αλλαγές στις εικόνες, αλλά θα πρέπει οι διαστάσεις και το όνομα της κάθε εικόνας να παραμένουν ίδια. Δηλαδή -για παράδειγμα- η εικόνα που υπάρχει για banner (συνήθως η μεγαλύτερη) όταν αλλάξει θα πρέπει να έχει το ίδιο όνομα και τις ίδιες διαστάσεις με την αρχική. Αλλιώς δεν θα λειτουργήσει το theme, ή θα φαίνεται παραμορφωμένο κλπ.

Στο αρχείο header.php είναι οι ρυθμίσεις για την κεφαλίδα. Αν για παράδειγμα έχετε επιλέξει για banner μια εικόνα πάνω στην οποία γράφει και το όνομα του blog, και δεν θέλετε να εμφανίζεται και δεύτερη φορά το όνομα, μπορείτε να σβήσετε το κομμάτι που υπάρχει για να δείχνει το όνομα πάνω πάνω. Αυτό είναι μέσα στο <body> η γραμμή που περιέχει το ” <?php bloginfo(‘name’); ?> “, και η γραμμή που έχει το ” <?php bloginfo(‘description’); ?> ” είναι αυτή που εμφανίζει τον υπότιτλο του blog (αν έχετε επιλέξει κάποιον υπότιτλο). Τις γραμμές αυτές μπορείτε να τις σβήσετε εντελώς ή να τις κάνετε σχόλια (τα σχόλια είναι όπως στα html αρχεία). Eπίσης μπορείτε αν θέλετε να έχετε την επιλογή να αλλάζετε την εικόνα του header, να αφαιρέσετε τις δύο παραπάνω γραμμές και να προσθέσετε ” <?php show_blog_banner(get_bloginfo('description')); ?> “. Μετά θα υπάρχει η δυνατότητα ανεβάζοντας μια εικόνα από το media > add new με το όνομα “banner.jpg” αυτή να ορίζεται ως εικόνα της κεφαλίδας.

Στο αρχείο footer.php είναι οι ρυθμίσεις για το τι θα εμφανίζεται κάτω κάτω. Στα περισσότερα themes, εκεί έχει διάφορα links (από τον δημιουργό του theme, αλλά και διαφημίσεις). Αυτά μπορείτε να τα σβήσετε επίσης ή/και να βάλετε κάτι δικό σας. Εδώ προσέχετε να μην σβήσετε και τα <div> tags, αλλά μόνο ανάμεσα από αυτά, ώστε να μην χαλάσει η δομή της σελίδας.

Σε άλλα αρχεία όπως το index.php ή το page.php μπορείτε επίσης να κάνετε αλλαγές, όπως για παράδειγμα να μεταφράσετε κάποια μηνύματα που εμφανίζονται στο blog, όπως το “read full article” ή το “sorry, no posts matched your criteria”. (οι φράσεις αυτές δεν είναι στάνταρ, οπότε πολύ πιθανό να είναι κάτι παρεμφερές). Εδώ χρειάζεται προσοχή να μεταφραστεί μόνο το κομμάτι που έχει κάποια πρόταση, και να μην μεταφραστεί καταλάθως κάποια μεταβλητή πχ το “next_post”.

Το αρχείο style.css . Στο αρχείο αυτό, αρχικά αλλάζετε το όνομα πάνω πάνω εκεί που λέει “Theme name:” , και βάζετε κάποιο σχετικό με το όνομα του blog σας. Στα υπόλοιπα μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος των γραμματοσειρών, το χρώμα κλπ. Υπάρχουν αρκετές ρυθμίσεις εδώ, αλλά αν δεν έχετε ιδέα τι είναι το καθετί, καλύτερα αφήστε τα όπως είναι.

Μετά αυτό που χρειάζεται να κάνετε, αφού αποθηκεύσετε τις αλλαγές, είναι να τα βάλετε όλα αυτά μαζί σε ένα .zip αρχείο και να τα στείλετε στο support(at)squat.gr και το theme αυτό θα προστεθεί στον κατάλογο ώστε να μπορείτε να το επιλέξετε.

Αυτές είναι κάποιες από τις βασικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν, αλλά φυσικά ο καθένας μπορεί να επεκταθεί όσο θέλει.




[1]ο οδηγός αυτός θα επεκτείνετε με τον καιρό, με περισσότερες λεπτομέριες και οδηγίες…

[2]τελευταία ανανέωση 14 Σεπτ 09

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *