Newsletter Φεβρουάριος 2017

Γεια σε όλες και όλους και καλή χρονιά!

Στη cybrigade (διαχειριστική ομάδα των espiv.net και squat.gr) προσπαθούμε διαρκώς να επικοινωνούμε στους/στις χρήστ(ρι)ες των υπηρεσιών μας όλες τις αλλαγές ή/και βελτιώσεις που κάνουμε σε αυτές, καθώς και βοηθητικές οδηγίες για να τις χρησιμοποιείτε.
Το τελευταίο διάστημα ίσως το έχουμε αμελήσει λίγοέχει μείνει λίγο πίσω αλλά υποσχόμαστε να ευελπιστούμε οτι θα επανέλθουμε στον παλιό-καλό καιρό!

Με αυτό το σκεπτικό, το να διαβάζετε τα newsletter που στέλνουμε και να απαντάτε σε αυτά (στο support@espiv.net) με τυχόν απορίες ή προτάσεις· η επικοινωνία αυτή μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για όλες και όλους μας :)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

0. Newsletters διαθέσιμα στο email σας
1. Mailing lists χωρίς admin
2. Λίστες και yahoo emails
3. Εφαρμογή mail quotas
4. Υποχρεωτικό redirect σε onion service για χρήση του webmail μέσω Tor 5. Browser
5. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε Λάρισα και Βόλο

Newsletters διαθέσιμα στο email σας

Όσοι και όσες χρησιμοποιούν την υπηρεσία email (είτε στο https://mail.espiv.net έιτε μέσω κάποιου client) ίσως να έχουν παρατηρήσει πως έχει εμφανιστεί ένας νέος κατάλογος με όνομα “Public->Newsletters”.
Εκεί θα υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα newletters που κατά καιρούς στέλνουμε ώστε ακόμα και οι νέοι χρήστες να μπορούν εύκολα να βρουν τις ενημερώσεις που έχουμε στείλει στο παρελθόν.
Όσες/οι δεν τα έχετε δει ποτέ, ξοδέψτε λίγα λεπτά και ρίξτε μια ματιά!
Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορείς να βρεις ενδιαφέροντα πράγματα…

Mailing lists χωρίς admin

Σε αρκετές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως τα διαχειριστικά (admin) emails των mailing lists δεν λειτουργούν πλέον.
Δύο συχνές τέτοιες περιπτώσεις είναι πως είτε έχει κλείσει το email αυτό που είχε δηλωθεί ως admin, είτε είναι γεμάτο το mailbox. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να μην μπορούμε πλέον να επικοινωνήσουμε με τους διαχειριστές αυτών των λιστών, οπότε και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πιθανές αλλαγές που ζητούνται από άλλα μέλη.
Με αυτό το σκεπτικό, όσες mailing lists δεν γνωρίζουν αν ο διαχειριστικός λογαριασμός τους είναι ενεργός ή δεν ξέρουν ποιος είναι πλέον ο διαχειριστής, καλούνται να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία μαζί μας. Λίστες που έχουν διαχειριστικό λογαριασμό ο οποίος δεν λειτουργεί θα απενεργοποιούνται. Aν κάποια λίστα δεν χρειάζεται πια, επικοινωνήστε μαζί μας από κάποιο από τα emails διαχειριστών της λίστας ώστε να προχωρήσουμε στη διαγραφή της.

Λίστες και yahoo emails

Έχουν γίνει κατάλληλες αλλαγές στις ρυθμίσεις του mail server και του λογισμικού των λιστών ώστε πλέον μπορούν να στείλουν emails προς τις λίστες μας ξανά και λογαριασμοί yahoo.
Έχουν ρυθμιστεί όλες οι λίστες ώστε να αλλάζουν το “From:” address και να εμφανίζουν το mail της λίστας ως “From:” για mails από yahoo domains.
Αν και δεν το συστήνουμε, όσες διαχειρίστριες επιθυμούν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις αυτές ας διαβάσουν το σχετικό link και ας ρυθμίσουν την λίστα τους όπως επιθυμούν.

Link:
https://wiki.list.org/DEV/DMARC

Εφαρμογή mail quotas

Τον Αύγουστο αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τα mail quotas (περιορισμό στο διαθέσιμο χώρο στο email) για όλους τους χρήστες, όπως είχαμε ανακοινώσει στο παρελθόν.
Θυμίζουμε πως το mail quota είναι 300Mb χωρίς εξαιρέσεις.
Οδηγίες για το πως μπορεί κανείς να καθαρίσει το mailbox του μπορεί να βρει στο αντίστοιχο άρθρο στο site.

Link:
Πώς να εξοικονομήσετε χώρο και να καθαρίσετε το inbox σας, σε 4 απλά βήματα.

Υποχρεωτικό redirect σε onion service για χρήση του webmail μέσω Tor Browser

Εδώ και λίγο καιρό, ανακατευθύνουμε αυτόματα τους χρήστες και τις χρήστριες που συνδέονται στο https://mail.espiv.net/ μέσω Tor (πχ TorBrowser), στο Onion Service της υπηρεσίας για ακόμα καλύτερη προστασία.
Περισσότερα για τα υπόλοιπα onion services του espiv, μπορεί κανείς να δει στο σχετικό άρθρο στο site.

Links:
https://tor.eff.org/projects/torbrowser.html.en
http://5sn2hxofsu6b55lo.onion
Onion services (Tor)

Συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε Λάρισα και Βόλο

Τον περασμένο Νοέμβρη βρεθήκαμε σε Λάρισα και Βόλο με αφορμή τα γενέθλια της Κατάληψης Ντουγρού και καλέσματος από συντρόφισσες και συντρόφους της Κατάληψης Τερμίτα για την παρουσίαση της τελευταίας μας μπροσούρας “Περί αποκέντρωσης και άλλων δαιμονίων”. Η επικοινωνία που είχαμε ήταν πολύ εποικοδομητική και δεν περιορίστηκε στις παρουσιάσεις (και τις μπύρες). Συζητήθηκαν διάφορα θέματα όπως η πορεία των κινηματικών ιντερνετικών υποδομών (ιστορική αναδρομή), η σημασία αποδέσμευσης από εμπορικούς παρόχους για κινηματική επικοινωνία, θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας, η δομή, ο τρόπος λειτουργίας και λήψης αποφάσεων της cybrigade και άλλα. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι γνωριστήκαμε και έγινε (μάλλον) περισσότερο σαφές ότι η cybrigade δεν είναι άλλος ένας εναλλακτικός πάροχος ηλεκτρονικών υπηρεσιών αλλά μια συλλογικότητα που γεννήθηκε και ανατροφοδοτείται από το ανταγωνιστικό και αντιεξουσιαστικό κίνημα και (προσπαθεί να) προσφέρει πίσω σ’ αυτό.

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση συντρόφια! Και στις επόμενες!

Links:
https://www.kinimatorama.net/event/74323
https://www.kinimatorama.net/event/74983
Περι αποκέντρωσης και άλλων δαιμονίων

Cybrigade,
η αγαπημένη σας διαχειριστική ομάδα των espiv.net και squat.gr